Over mij

Totie Cronie

In 1996 heb ik mijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) afgerond. Bij het maken van mijn beeldende werk ben ik altijd op zoek naar beelden uit het dagelijks leven of dingen die mij aanspreken. Deze elementen combineer ik of verander ik zodanig dat ze een relatie met elkaar aangaan. Hierdoor ontstaan vaak zeer gelaagde beelden die uitnodigen om van dichtbij bekeken te worden. Ik zoek hierin naar de balans tussen beeld, vorm en verhaal.

Ik houd van experimenteren met materiaal en ondergronden. Zo zijn er vaak verschillende technieken in mijn werk terug te vinden waaronder zeefdruk, collage, schilderen en tekenen.

Ik werk nooit vanuit een vaststaand beeld, maar gaandeweg ontstaat het idee en bouwt het werk zich langzaam op. Dit kan een proces van dagen en soms ook van jaren zijn. In mijn vroege werk zat weinig wit, maar ik merk dat in mijn recentere werk het wit een grotere rol speelt. Veelvuldig terugkerende thema’s in mijn recente werk zijn: identiteit, onschuld, ongemak, zekerheid tegenover onzekerheid en kwetsbaarheid.

Naast mijn werk als beeldend kunstenaar ben ik ook docent Beeldende Vorming en Kunst op een middelbare school. Ik vind het nog steeds fantastisch om mijn leerlingen de liefde voor mijn vak bij te brengen en ze als mens te zien groeien.